اسید اگزالیک یک اسید آلی می باشد،که اتان دی اولئیک اسید هم نامیده می شود. این اسید یک کربوکسیلیک اسید قوی است.این ماده COOH)2) با فرمول شیمیایی C2H2O4 می باشد.که ساختار شیمیایی آن را در زیر مشاهده میکنید.
شکل ظاهری ترکیب فوق به صورت جامد کریستالی سفید رنگ است.
این ماده بی بو، با چگالی 9/1گرم / میلی لیتر و نقطه ذوب 190 درجه سانتی گراد می باشد.
معمولا در فرم یافت می شود.
این اسید قابل حل در آب است و محلول حاصل COOH)2.2H2O) هیدراته اش بی رنگ و اسیدی است.
ترکیب فوق به صورت بی آب بسیار آب دوست است و به راحتی آب را جذب می کند. یک اسید قوی می باشد(بسیار قوی تر از اسید استیک ).اگزالیک اسید، ساده ترین دی کربوکسیلیک اسید می باشد که به طور مستقیم(COOH) اسید استو فقط شامل دو گروه کربوکسیلیک اسید به یکدیگر ازطریق اتمهای کربن متصل شده اند.اسید اگزالیک به عنوان یک کربوکسیلیک اسید معمولی واکنش نشان می دهد،که تشکیل مشتقات اسید کلرید و استری را می دهد. یک عامل احیاء کننده و کاهنده خوب است(یون اکزالات به عنوان یک عامل کاهنده مورد استفاده قرار می گیرد)و به عنوان لیگاند کی لیت شونده خوب برای کاتیون های فلزی مختلف عمل می کند.
ترکیب فوق غالبا در غذاهای گیاهی یافت می شود.در حالت کلی این ماده و مشتقات اگزالات آن در منابع مختلف طبیعی مانند گیاهان ، سبزیجات،برگ،چوب و ذغال سنگ، در میان دیگ=رمنابع یافت می شود.همچنین در بدن توسط سوخت و ساز گلایوکسیلیک اسید با اسکوربیک اسید تولید می شود.اسید اگزالیک معمولا توسط اکسیداسیون کربوهیدراتهایی مثل ساکاروز یا گلوکز با استفاده از اسید نیتریک آماده می شود،و توسط اکسید وانادیوم کاتالیز می شود.همچنین می تواند از واکنش الکلها با مونوکسید کربن در حضور اکسیژن به تولید دی استرهای اسید اگزالیک منجر شود که سپس با هیدرولیز نمودن آنها اسید اگزالیک آماده می شود.
این ماده سمی و مضر است.
در صورت استنشاق، به شدت می تواند به غشای مخاطی و دستگاه تنفسی آسیب بزند و با علائمی همچون سرفه ،خس خس سینه، التهاب حنچره ، و تنگی نفس همراه است.
تماس با پوست و چشمها می تواند باعث تحریک شدید، سوختگی و آسیب بافتی شود.
اسیداگزالیک به دلیل سمی بودن،زمانی که بلعیده شود منجر به نارسایی کلیه می شود.
محصول فوق برای سلامتی ضرر دارد.
این ماده و نمکهای آن به عنوان آخرین محصول متابولیسم در مقداری از بافت های گیاهی به وجود می آید و ممکن است دارای اثرات مضر باشد.
در صورت ترکیب اگزالات با کلسیم و دیگر عناصر ،سودمندی آن کاهش پیدا می کند.
اگزالیک اسید باعث کاهش جذب آهن در بدن می شود.
مصرف بیش از حد میوه ها و سبزی های این ماده مانند اسفناج،می تواند منجر به تشکیل سنگ کلیه شود.
به این صورت که کلسیم با اگزالات در روده ترکیب می شود.
گاهی اوقات در اثر کافی نبودن کلسیم، سنگهای اگزالاتی در روده به وجود می آید.
در نتیجه مقدار زیادی اگزالات برای دفع از بدن به طرف کلیه ها می رود.
بیماران مبتلا به سنگ کلیه از نوع اگزالات کلسیم بهتر است منابع غذایی حاویاگزالات را در رژیم خود کاهش دهند و بنا بر نظر متخصصان مصرف روزانه اگزالات کمتراز 50گرم باشد.
اگزالات در بیشتر غذاها وجود دارد.برای مثال؛ریواس ،توت فرنگی،اسفناج،شکلات،گندم،آجیل،چغندر وچای ازجمله منابع غذایی حاوی اگزالات هستند.
برای اطلاع از قیمت و خریداسید اگزالیک بصورت صنعتی و یا پک آزمایشگاهی مرک آلمان می توانید با شرکت دانش پژوهان شیمی تماس گرفته و محصول خود را خریداری نمایید.